De synagoge
De kerk van de joden heet een synagoge. Synagoge is Grieks voor ‘huis van samenkomst’. Een synagoge is een gebeds- en gemeenschapshuis waar gelovige rituelen plaatsvinden. Een ander woord voor synagoge is shul. Dit is afgeleid van het Duitse woord ‘Schule’ wat school betekent. Dit betekent dus eigenlijk dat de synagoge niet alleen een gebedshuis is, maar ook een plek waar je dingen kunt leren uit de Thora.
Normaal gesproken heb je in een synagoge drie diensten op een dag. De ochtend (sjachariet), middag (mincha) en avond (ma’ariew). Op zaterdag (sjabbat) en op andere bijzondere feestdagen heb je na de ochtenddienst nog één extra dienst.
De moskee
De kerk van de moslims heet een moskee. Moskee is Arabisch voor ‘plaats van nederwerping’. Ook in een moskee worden gelovige rituelen uitgevoerd. Het huis van Mohammed in Medina wordt als eerste moskee beschouwd. Er bestaan ook speciale vrijdagsmoskeeën. Die worde ook wel ‘masdjid djami’ (verzamelmoskee) genoemd. Ook staan er bij een moskee één of meerdere smalle torens. Deze torens worden minaretten genoemd.
Tijdens het bidden richten de moslims zich naar Mekka. De qibla staat loodrecht op deze gebedsrichting. De qibla is een muur in de moskee.
Het is gebruikelijk voor moslims om op vrijdag de gebeden gezamenlijk in een moskee te doen. Traditioneel bidden mannen en vrouwen apart.